Bruce Springsteen – Wrecking Ball

09. april 2012.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Columbia

Godina:

2012

Format:

Album, CD

Trajanje:

11 pesama / 52 minuta

 
 
Bruce Springsteen se na ovom albumu ponovno pojavljuje kao savest nacije i oštro se suočava sa svim anomalijama modernih Sjedinjenih Američkih Država.

Početna pesma, singl "We Take Care of Our Own" je opet dvosmislena (kao i "Born in The USA") gde himnična pesma zapravo otkriva naličje vlade koja baš i ne brine za svoje ljude onako kako bi trebala (ovo baš zvuči poznato! Hmmm!).

Ljudska beda i totalni očaj s jedne strane i bogatstvo i raskalašenost, s druge strane (i ovo baš zvuči poznato!), dominira većinom novog Springsteen-ovog albuma. Dok je pretposlednji Working on a Dream davao nadu u Obamu i njegovu politiku, sada se Springsteen potpuno konfrontira sa svim nedaćama “Američkog sna”.

Melodije su vrlo poletne, pogotovo na početku ("Easy Money" i "Shackled and Drawn") gde ima jakog uticaja keltskog zvuka, violina i uzvika od strane Springsteen-a, što samo povećava različitost od tekstova, koji su poprilično tmurni. Par koji sa pištoljem ide u pohod na laku lovu ("Easy Money"), radnici koji su u bezizlaznoj situaciji ("Shackled And Drawn"), očaj čoveka koji nudi svoje usluge bogatašima a najrađe bi ih sve pobio ("I’m Jack of All Trades")... Sve crnje od crnjeg!
Gospel hor se čuje, prateći vokali pocrtavaju atmosferu a Springsteen se neda i dalje “opevava” situaciju. Protagonist pesme “I’m Jack of All Trades" u ritmu laganog valcera peva, da bi na kraju rekao “If I had me a gun / I’d find the bastards and shoot them on sight”.

"Death of My Hometown"
je pesma prepuna kontroverzi - dok je melodija poletna, sva u poskočicama, sa uillean pipes, bendžom, bubnjevima, marševskim koracima, baš prava svečana pesma, dotle tekst opisuje šta su sve američki političari učinili svome narodu i u kakvu bedu i beznadje su ga gurnuli.

Ovakvu atmosferu donekle menjaju “ljubavne“ pesme "This Depression" i "You’ve Got It", koje su mali predah od udara koje čine naslovna "Wrecking Ball" (kugla za rušenje zgrada), kao i izuzetno zanimljiva "Rocky Ground" (gostujući vokal Michelle Moore) i neočekivanim rapom u ovoj pesmi.
"Land of Hope and Dreams"
kombinuje citate iz pesama Woody Guthrie-a ("This Train Is Bound For Glory") i Curtisa Mayfield-a ("People Get  Ready") postižući  duhovno uzdizanje protagonista.

Album završava pesmom "We Are Alive" koja ukazuje na to, da iako se dešava ovo što se dešava, ne treba pokleknuti i predati se, već zbiti redove i ne biti “hipnotisana gomila”.

Sve ovo zvuči jako poznato, prosto mi dodje da pomenem neka imena, no uzdržaću se, ovo je ipak muzička recenzija.



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Leonard Cohen
Old Ideas
(Columbia)

Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)